Onze Lieve Lijst

Bij de Familievanfonk maken we al onze projecten uit liefde voor de gebruikers. We doen dit heel letterlijk: voor we beginnen aan een project bespreken we het aan de hand van onze Lieve Lijst. Een soort inspiratiebron en gedragscode ineen. 

Onze creatief directeur Astrid schreef er een boekje over. En maakte er leuke tekeningen bij. Stuur je Astrid een berichtje als je een boekje wilt? astrid@familievanfonk.nl

Ben je positief?

Wij denken dat fout niet zo leerzaam is. Straf en beloning leidt misschien tot gewenst gedrag, maar het is zoveel leuker als je leert omdat je wordt aangemoedigd en echt graag wil. Straf vermindert intrinsieke motivatie. Worden uitgenodigd tot leren zorgt voor verbinding en groei.

Ben je aardig?

Als je echt veel weet van jouw onderwerp, wil je soms onbewust mensen sturen op jouw manier. Kijk, dit! En doe dan dat! Jij weet immers wat interessant en belangrijk is. Maar misschien willen families wel net iets anders. Wij geloven dat je expert zijn altijd moet combineren met empathie. Laten we samen kijken hoe we heel aardig én inhoudelijk families kunnen inspireren.

Ben je persoonlijk?

Overal zoeken mensen naar persoonlijke waarde. Misschien vindt jouw publiek een schilderij mooi omdat het aan oma doet denken. (En niet omdat het zo belangrijk is in de kunstgeschiedenis.) Vertrouw families in het vinden van die waarde. Geef ze de gereedschappen, maar laat ze hun eigen richting kiezen. Ook al is die anders dan jij had bedacht.

Zul je blijvende verandering veroorzaken?

Wij houden van dingen die blijven. In onze projecten streven we altijd naar een langdurig effect, verder dan het letterlijke gebruik. We veranderen dingen.

Zul je verschillen ondersteunen?

Kinderen, ouders, leraren; we snappen de verschillen en ontwerpen ruimte voor iedereen. Want alleen dan doet iedereen echt mee.

Ga je vooral over inhoud?

Technische oplossingen zijn soms verleidelijk. Er kan zoveel en het is zo mooi! Wij proberen weerstand te bieden aan deze verleiding. Techniek moet altijd vanuit inhoudelijke overwegingen gekozen worden. Eén scherm, meer schermen, een exhibit, een boek, kaartspel, reis, lezingenserie, een ervaring? Wij weten het nog niet. Jij?

Zul je mensen samen brengen?

Tenslotte de belangrijkste. Samen zijn.  Soms heeft al ons media gebruik –hoe sociaal ook- een ongewenst a-sociaal effect. Want terwijl we op Twitter praten, zien we misschien niet wie er naast ons zit. Wij zien media als een verbindende kracht: wij kijken niet door een scherm naar de wereld. Maar zijn liever in de wereld, met een scherm als gids.

Zo werken we bij Familie van Fonk. Gebruik gerust onze checklist voor jouw ideeën en plannen. Zelf, of samen met ons. Met een kop koffie! Wij denken graag mee.

Astrid Poot
astrid@familievanfonk.nl

Astrid is creatief directeur bij Familie van Fonk. Ze heeft een lange geschiedenis in het maken van mooie (bekroonde) projecten voor kinderen, families en het onderwijs. We zijn trots op ons werk voor o.a.  educatieve uitgevers, het Klokhuis, KNVB, ING en verschillende musea  (bijvoorbeeld Nemo). Astrid schrijft en tekent voor verschillende blogs en sites over creativiteit, leren en maken en ze is de kids-expert van Bright. Ook geeft ze regelmatig lezingen en gaat ze graag in gesprek.