Expeditie micro:bit

FutureNL is een stichting die tot doel heeft digitale geletterdheid in de klas te brengen. Als onderdeel van hun Expeditie micro:bit ontwikkelden we voor Stichting Lekkersamenklooien een speciale klooikoffer met 3 lessen met en over de micro:bit.

De micro:bit is een kleine krachtige computer die speciaal voor het onderwijs is ontwikkeld. Je kunt hem zelf makkelijk programmeren en de sensoren gebruiken die erop zitten. Met de micro:bit maak je makkelijk werkende apparaten en blijft het programmeren niet alleen in het scherm. Yey!

Klant
FutureNL
Stichting Lekkersamenklooien

Team

Lead: Astrid poot
Concept: Astrid Poot, Jenya Krul, Per-Ivar Kloen, Marten Hazelaar, Madelon Oude Vrielink, Jurre Kuilder, Matthijs Kamstra
Illustraties: Astrid Poot
Design: Astrid Poot, Erick de Jong


Doelgroep
Kinderen in de bovenbouw van de basisschool


Product
Klooikoffer met mirco:bit, electronische componenten en handleiding voor kinderen

Digibord materiaal
Lerarenhandleiding

wavetransparant-updatewavetransparant-update
wavetransparant-updatewavetransparant-update

De koffer heeft drie lessen waarin kinderen steeds meer worden uitgedaagd zelf dingen te bedenken om te doen. In de lessen geven we veel voorbeelden, maar vragen we kinderen ook meteen zelf creatief te zijn.

In de voorbeelden maken we altijd de link naar dat wat kinderen al kennen: we acriveren bewuste of onbewuste voorkennis. 

Als volgt:

  • Herinneringen: kinderen gebruiken hun eigen kennis, herinneringen en ideeën als uitgangspunt. We zorgen in de uitleg voor de koppeling naar de bestaande en bekende wereld. We zorgen dat de code meteen niet meer abstract voelt.

  • Verbeelding: die kennis combineren ze met de micro:bit tot iets nieuws in de vorm van en plan of idee. We geven voorbeelden maar nodigen meteen daarna uit zelf dingen te verzinnen.

  • Vorm: en ze maken het (samen) zelf. (Waarbij wij zorgen voor voldoende informatie, voorbeelden en materialen.) De kinderen bouwen de coolste dingen.


Meer over het waarom van deze aanpak lees je hier.

Expeditie micro:bit

De digikoffer is ingezet in Expeditie micro:bit. Een enorm project waarin uiteindelijk 45.000 kinderen gaan bereiken met de digi-klooikoffer! En daar zijn we trots op. Op de site van Expeditie micro:bit vind je instructie video’s, links naar leuke projecten en meer micro:bit lessen.

wavetransparant-updatewavetransparant-update

Expeditie micro:bit

Ook het Jeugdjournaal besteedde aandacht aan de Expeditie:

wavetransparant-updatewavetransparant-update

Sharing is caring

Alles wat we maken met Stichting Lekkersamenklooien delen we gratis. Download dus het boekje en print het lekker uit. Wil je liever meteen een complete koffer? Bestel die dan bij Conrad. Je krijgt hem voor kostprijs.

Meer weten over Expeditie micro:bit? 
Astrid vertelt je er graag over.